Voel je goed: 8 tips voor bewust eten

bewust eten

Blog Posts » Gezonde levensstijl » Hoe doe je dat? » Voel je goed: 8 tips voor bewust eten
Tags:

Drukke, overvolle dagen kunnen het genieten van simpele dingen nogal eens in de weg staan. Veel activiteiten voeren we uit op de automatische piloot zonder er ook maar enige bewuste aandacht aan te schenken. Ik vraag mij zelfs af in hoeverre wij ons eigenlijk nog inspannen om zelf dingen uit te zoeken, of dat we altijd blind de route van Google Maps volgen en Netflix de volgende serie voor ons laten uitkiezen. Hetzelfde geldt voor eten: In hoeverre voelen we nog wat voeding met ons lichaam en welzijn doet en vinden we het belangrijk(er) om ons goed en gezond te voelen, in plaats van onze maag snel te vullen tijdens een gehaaste maaltijd? In deze blog ‘Eet bewust en voel je goed’ geven we je een aantal tips mee.

Want juist het bewust bezig zijn met eten brengt voordelen met zich mee. Steeds vaker toont wetenschappelijk onderzoek aan dat wanneer je langzaam en met aandacht eet, dit een positieve invloed heeft op je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. De verschillende smaken goed proeven, in een rustig tempo eten en luisteren naar de signalen van je lijf zijn hierbij belangrijk. Maar hoe kun je er voor zorgen dat je langzamer gaat eten? Hieronder volgt een aantal tips.

  1. Geen afleiding

Heel simpel gezegd: zorg dat je aandacht hebt voor je maaltijd. Eten met afleiding – bijvoorbeeld voor de tv – leidt namelijk tot sneller eten en minder goed proeven. Probeer juist goed te achterhalen wat de smaak is van het eten. Verandert deze tijdens het kauwen? En wat is de structuur?

  1. Maak je eten niet te klein en zacht

Maak je eten van tevoren niet te fijn. Door zelf wat vaker en langer te kauwen blijft de hap langer in je mond waardoor het voedsel goed met speeksel wordt vermengd. Dit zorgt er voor dat het verteringsproces in je mond al van start kan gaan, zoals het hoort. Zorg dus het liefst voor voedingsmiddelen die goed gekauwd moeten worden, zoals beetgare groente.

  1. Drink niet te veel

Tijdens de maaltijd is het van belang dat je niet te veel drinkt. Hierdoor krijg je namelijk de neiging om je eten weg te spoelen en minder goed te kauwen. Met als gevolg dat grote stukken eten uiteindelijk verwerkt moeten worden in de maag en darmen wat voor een vervelend gevoel kan zorgen. Mensen met maag- en darmklachten kunnen daarom (veel) baat hebben bij een beperkte vochtinname tijdens de maaltijden.

  1. Wissel je bestek

Wil jij jezelf een keer echt uitdagen? Wissel je bestek dan eens om, vork en mes tegenovergesteld aan wat je normaal gesproken doet. Je zult je verbazen hoe onwennig dit voelt, maar daarnaast zorgt het – vooral in het begin – voor een stug trager eettempo. Je zou ook kunnen proberen met stokjes te eten.

  1. Kleine pauzes

Neem niet te grote happen en leg na elke hap je bestek even neer. Hierdoor gun je jezelf de tijd om het eten rustig te kauwen en te proeven. Wist je dat je lichaam ongeveer 20 minuten nodig heeft om een seintje vanuit je maag door te geven aan je hersenen dat het verzadigd is? Door langzamer te eten zal je deze verzadiging dus op tijd voelen en is de kans op “over-eten” een stuk minder aanwezig.

  1. Eet met gezelschap dat ook langzaam eet

De mens is een sociaal dier en we worden – soms meer dan we willen – beïnvloed door het gedrag van de mensen om ons heen. Zo ook ons eetgedrag. Wanneer diegene met wie je aan tafel zit rustig eet, zal je merken dat dit in veel gevallen ook jouw eettempo vertraagt.

  1. Eet van een (kleiner) bord

Wanneer je van een bord eet kun je goed zien wat en hoeveel je eet. Als je last hebt van overgewicht en hier al langer mee worstelt, zou dit wel eens een goede tip kunnen zijn: kies een kleiner bord. Dit zorgt er over het algemeen voor dat je kleinere porties eet. Het lijkt misschien een open deur, maar dat maakt het niet minder waar!

  1. Dek een gezellige tafel

Je voeding wordt het beste verwerkt wanneer je lichaam ontspannen en rustig is. Zorg dus dat de eettafel er naar jouw zin gezellig en sfeervol uitziet door bijvoorbeeld mooie placemats te gebruiken en kaarsjes neer te zetten. Aandacht voor het geheel creëer een rustige sfeer.

‘Eet bewust’ is dus wat we je op het hart willen drukken. Bewust zijn van wat je eet en niet haastig een maaltijd naar binnen werken is belangrijk omdat jouw manier van eten invloed heeft op je spijsvertering en dus je gezondheid. Bovendien kun je door bewust te eten niet alleen de smaken beter proeven, maar zal je ook beter kunnen voelen wat bepaalde voeding met jouw lijf doet. Deze bewustwording, voelen welke effecten bepaalde voeding heeft, is erg belangrijk bij het sjoemelen. Op deze manier kan je steeds beter voor jezelf bepalen voor welke voeding je wilt kiezen en met welke voedingsmiddelen je prima een keer kunt sjoemelen.

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page