Blog Posts » Voeding & Jouw lichaam »
Tags: Suiker
Zoetigheid, vrijwel iedereen is er dol op. We weten echter ook allemaal dat suiker ongezond is en je er niet te veel van moet eten. Toch blijft het knap lastig om nee te zeggen tegen koek of een stuk chocola. Wat gebeurt er eigenlijk in die grijze massa wanneer er een dosis suiker binnenkomt? En waarom wil je alleen maar meer? Wil jij het effect van suiker op je hersenen weten? En welke rol suiker speelt? Lees dan gauw door.
Uitvoeren van verschillende lichamelijke functies
Laten we beginnen met de belangrijkste rol van suiker voor de hersenen: suikers zorgen er voor dat je hersenen verschillende lichamelijke functies kunnen uitvoeren. Hierbij moet je denken aan het aansturen van basisfuncties zoals het kloppen van je hart, ademhalen, het laten werken van je darmen, maar ook functies zoals het maken van bewegingen, nadenken, zien en voelen. Voor het goed functioneren zijn de hersenen afhankelijk van suiker als de primaire en voornaamste brandstof. Bovendien zijn je hersenen wat verbruik betreft niet erg zuinig: van alle energie afkomstig uit suikers die je met voeding binnenkrijgt, gaat ongeveer twintig procent naar de hersenen. Kortom, je hebt suikers nodig om te leven. Maar waar haal je deze suikers vandaan zonder ongezonde producten te eten? Goed nieuws, suikers zijn van nature aanwezig in bijvoorbeeld groente, fruit en ongezoete zuivelproducten.
Activeren van het beloningssysteem
Wij hebben een aangeboren voorkeur voor zoet. De zoete moedermelk is het eerste wat we proeven en dat maakt de baby gelukkig en verzadigd. In de hersenen activeert suiker het beloningscentrum wat een goed gevoel geeft. Hoe komt dit gevoel tot stand? Wanneer je iets zoets eet, geven de smaakpapillen op je tong een seintje door aan je hersenen. Vervolgens maken je hersenen dopamine aan. Zodra de dopamine in het beloningscentrum van je hersenen terecht komt, zorgt het ervoor dat je met een prettig gevoel wordt beloond. Het is dan ook niet voor niets dat dopamine tot de gelukshormonen behoort.
Het verzadigingsgevoel raakt in de war
Je zou denken dat wanneer je veel suikers en calorieën binnenkrijgt, je ‘vol’ zit en je eetlust afneemt. In principe werkt dit inderdaad zo, maar er komt meer bij kijken. De controle over je eetlust wordt niet alleen geregeld door je maag die een sein doorgeeft aan je hersenen, maar grotendeels door je hersenen zelf! De hersencellen die je eetlust regelen raken door een te veel aan suikers licht ontstoken, waardoor juist deze belangrijke cellen minder goed gaan werken. Je zal merken dat je steeds minder een rem ervaart op hoe vaak en hoe veel je eet.
Het is dus niet zo gek dat er tegenwoordig veel wordt gesproken over ‘suikerverslaving’. Het eten van suiker verstoord het verzadigingsgevoel en geeft je ook nog eens een prettig gevoel. Logisch dus dat je er steeds meer van zou willen. Suiker kan er dus al gauw voor zorgen dat je in een vicieuze cirkel terechtkomt.
Maar maak je geen zorgen! Een verstoort verzadigingsgevoel is goed te voorkomen door een gezond en gevarieerd voedingspatroon aan te houden, zonder te veel toegevoegde suikers (die te vinden zijn in snoep, frisdrank en andere gefabriceerde zoetigheden). Door het eten van natuurlijke suikers (te vinden in groente en fruit) wordt er ook gewoon nog dopamine afgegeven – wat je het gelukkige gevoel bezorgd – zonder dat de cellen die je eetlust reguleren ontstoken raken.
Nu weet je alles wat je moet weten over het effect van suiker op je hersenen. Ben je benieuwd wat een gezond voedingspatroon voor jou inhoud? Op onze homepage vind je alle informatie die je nodig hebt!
Een voedingslijst op basis van jouw bloedwaarden
Lees meer...Blijvend afvallen? Zo stop je het jojo-effect!
Lees meer...Een gezond, fit en slank leven? Zorg voor je stofwisseling!
Lees meer...Overgewicht? Zo zet je voedsel weer om in energie!
Lees meer...Afvallen volhouden? Implementeer een levensstijl.
Lees meer...