Het is vast herkenbaar. Je hebt nét je avondeten op en ploft ontspannen neer op de bank. Eigenlijk zit je vol, maar je kunt jouw drang naar iets lekkers en zoets maar nauwelijks bedwingen. Gelukkig ben je niet de enige. Onderzoek wijst uit dat we zelfs tot 9x per dag eten.
Het is dus niet eenvoudig om deze haast onweerstaanbare drang te kunnen weerstaan. Maar waarom hebben we eigenlijk een hongergevoel of trek in een snack? En welke soorten honger zijn er? Om de juiste voedingskeuze te kunnen maken is het belangrijk om te begrijpen waar het hongergevoel vandaan komt en op welke manier jouw lichaam op jouw voedingskeuze reageert. In deze blog vertellen we je er alles over. Het volhouden van een gezonde levensstijl wordt op deze manier makkelijker.
Heb je een hongergevoel of heb je trek?
Zin in eten kan worden veroorzaakt door honger of trek. Dit zijn 2 verschillende dingen. Een gevoel van honger wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door het lichaam. Hierbij speelt het hormoon ghreline een belangrijke rol. Trek kan daarentegen ook een mentale sensatie zijn, zin in iets hebben. Deze communicatie tussen onze hersenen en buik wordt geregeld door de nervus vagus (een zenuw).
Terug naar honger en wat gebeurt er in jouw lichaam? Het is een complexe samenwerkig van verschillende hormonen die op elkaar reageren via regulatiecentra in de hersenen. Een paar uur nadat je hebt gegeten is je maag leeg, omdat het voedsel je maag inmiddels is gepasseerd. Op dat moment gaat je maagwand ghreline produceren. Dit hormoon geeft een signaal af aan de hersenen, dat je op zoek moet gaan naar eten. Simpelweg, omdat er geen brandstof meer is. Dit is waarom je honger ervaart en het is ook het enige bekende hormoon dat stimuleert om te eten. Daarom wordt ghreline in de volksmond ook wel het hongerhormoon genoemd.
Wat gebeurt er in je lichaam als je vol zit?
Als je voldoende hebt gegeten en je vol zit, speelt ghreline geen rol meer. Er zijn dan andere hormonen die een rol spelen, zoals bijvoorbeeld leptine. Leptine wordt aangemaakt in de vetcellen van je lichaam en stuurt een signaal naar de hersenen om aan te geven dat je genoeg hebt gegeten. Op dat moment wordt er in je hersenen een stof aangemaakt die de eetlust remt. Helaas kost dit hele proces nog al wat tijd en dat is de reden waarom je snel teveel eet. Eigenlijk zit je al vol maar de eetlustremmer werkt nog niet.
Wat het hele proces nog eens extra ingewikkeld maakt, is dat je ook nog eens resistent kan worden voor deze hormonen. En je hierdoor nooit echt bewust dat “vol gevoel” ervaart. Dit kan vooral gebeuren, als er teveel en te vaak van dezelfde hormonen worden geproduceerd. Dit kan bijvoorbeeld optreden als je te vaak te veel eet en daardoor te veel leptine aanmaakt. De hormonen werken dan niet meer zoals ze zijn bedoeld.
Hongergevoel herkennen: welke verschillende soorten zijn er?
Er wordt vaak een onderscheid gemaakt in verschillende soorten honger. Soms ontstaat het hongergevoel vanuit een lichamelijke prikkel, soms vanuit een emotionele of mentale prikkel. Het effect is vaak hetzelfde: honger! Het onderkennen van de verschillen kan je wel weer bewust maken en zorgen dat je een andere oplossing kiest.
1. Lichaamshonger
Deze vorm van honger wordt ook wel echte honger genoemd. Je hebt lang niets gegeten en je wordt misschien licht misselijk, duizelig of gaat zelfs trillen. Op deze manier maakt jouw lichaam duidelijk dat het een tekort aan suiker heeft.
2. Maaghonger
Ook maaghonger mag in principe worden aangeduid als echte honger. Deze vorm van honger is eenvoudig te herkennen aan de rommelende geluiden die afkomstig zijn uit je maag. In dit geval heb je lange tijd geen voedsel gehad. Je lichaam heeft behoefte aan eten.
3. Harthonger
Als je last hebt van harthonger, dan heeft dit in veel gevallen geen fysieke oorzaak. Harthonger wordt ook wel emotie eten genoemd. Je krijgt trek omdat je verdriet hebt, stress ervaart of ongesteld bent. Ook een vervelende gebeurtenis kan harthonger veroorzaken.
4. Zintuiglijke honger
Deze vorm van honger wordt ook wel het Pavlov effect genoemd. Feitelijk gezien krijg je een hongergevoel door datgene wat jouw zintuigen waarnemen. Dat kan een geluid, een plaatje of een geur zijn. Ook deze zintuiglijke honger heeft niets te maken met fysieke honger, hoewel er wel degelijk een fysieke reactie ontstaat.
5. Hoofdhonger
Dit hongergevoel kan plotseling ontstaan en is ook een soort emotie-eten. Je hebt dan een bijna dwangmatige behoefte om iets zoets of hartigs te eten. Bijvoorbeeld wanneer je heel veel bezig bent met eten of je omringt met etende mensen in een snackbar of restaurant. Als je last hebt van hoofdhonger kun je ook makkelijker impulsieve keuzes maken. Zoals het bestellen van een frietje zodra je een snackbar passeert.
Hartstikke vervelend natuurlijk. Daarom geven we je in de blog Help… Honger? graag wat tips mee om het honger gevoel te lijf te gaan.
Een voedingslijst op basis van jouw bloedwaarden
Lees meer...Blijvend afvallen? Zo stop je het jojo-effect!
Lees meer...Een gezond, fit en slank leven? Zorg voor je stofwisseling!
Lees meer...Overgewicht? Zo zet je voedsel weer om in energie!
Lees meer...Afvallen volhouden? Implementeer een levensstijl.
Lees meer...