terug
terug

Zelfgemaakte Vietnamese phở met verse groenten

voedingsplan

Neem de hoeveelheid die in jouw persoonlijke voedingsplan staat. Smakelijk eten!

Recepten als e-book
Recepten als e-book



Phở, heb jij er wel eens van gehoord? Het is een heldere soep waarvan het recept afkomstig is uit Vietnam. Vanaf begin 1900 werden in Hanoi (Hà Nội), de hoofdstad van Vietnam, phởrestaurants geopend. En dat is maar goed ook, want toen ik enkele jaren geleden door Vietnam reisde was ik vrijwel elke avond in een restaurant (lees: straattentje) te vinden waar ze deze heerlijke soep op het menu hadden staan. Phở kun je met veel verschillende ingrediënten bereiden, ik heb denk ik wel 20 verschillende versies gegeten. Lange tijd heb ik het thuis, terug in Nederland, niet aangedurfd zelf Vietnamese phở te maken, maar oh, wat ben ik blij dat ik het toch heb gedaan! Zelfgemaakte Vietnamese phở is helemaal niet ingewikkeld, en als je het warme klimaat en de toeterende scooters in de hoofdstad van Vietnam erbij fantaseert, lijkt het nét of je weer op reis bent. Het recept lees je hieronder, succes!

Ingrediënten:

Voor de phở

1 portie eiwit: shiitake
Alternatief: tofu
¾ portie groente: wortel, rode ui en taugé
handje koriander
handje Thaise basilicum (verkrijgbaar bij de toko)

Voor de bouillon

400 ml zelfgemaakte groentebouillon (of maak zelf bouillonpoeder)
¼ portie groente: wortel en gele ui
1 el sojasaus
½ tl korianderzaad
2 cm verse gember
1 chilipeper
½ kaneelstokje
1 kruidnagel
1 steranijs

Garnering

rasp van ½ limoen
sap van ½ limoen (let op, dit telt als je fruitportie – het kan ook zonder het sap)

Gebruik de porties die in jouw voedingsplan vermeld staan.

Bereidingswijze:
  1. Begin bij de bouillon. Snijd het stuk gember, wortel en de ui (bedoeld voor de bouillon) in stukken.
  2. Snijd de chilipeper in fijne ringen. Als je niet zo goed tegen pittig eten kunt, verwijder dan de zaadlijsten en pitten.
  3. Verhit een soeppan op het vuur en rooster de droge specerijen, kaneelstokje, kruidnagel, steranijs en korianderzaad enkele minuten, tot ze goed beginnen te geuren.
  4. Zet het vuur laag en voeg de bouillon toe. Breng aan de kook en draai daarna het vuur weer op laag.
  5. Voeg de sojasaus, wortel en gember toe samen met de chilipeperringen. Laat het geheel ongeveer 1 uur op laag vuur koken met de deksel op de pan.
  6. Zeef de specerijen en groenten uit de soep en zet de bouillon even opzij.
  7. Dan is het nu tijd voor de phở. Snijd de shiitakes in dunne repen en voeg deze toe aan de bouillon. Zet de pan voor ongeveer 10 minuten op laag vuur.
  8. Schaaf de wortel in dunne plakjes en vervolgens fijn in de lengte of gebruik een spirelli om een soort noedels te maken.
  9. Snipper of snijd de rode ui in ringen. Snijd de verse kruiden grof.
  10. Giet nu de bouillon in een kom en voeg de ui, taugé en verse kruiden toe aan de kom. Breng op smaak met eventueel nog een lepel sojasaus, de limoenrasp en nog wat chilipeper als je van meer pit in je maaltijd houdt.

Tip: als je liever tofu gebruikt in plaats van shiitake, zorg dan dat je stevige tofu koopt. Knijp deze tofu voorzichtig uit om zoveel mogelijk water eruit te halen. Snijd in blokjes en bestrooi met een eetlepel roggemeel (alternatief: boekweitmeel) zodat ze aan alle kanten bedekt zijn. Giet er vervolgens een scheut sojasaus overheen en mix door elkaar. Verwarm de oven voor op 180ºC en bak de tofublokjes goudbruin en knapperig in ongeveer 30 minuten. Verdeel deze als laatste over de soep bij het opdienen.

Of je nou voor shiitake of tofu gaat, het is gegarandeerd een succes. Ik had zelf nooit gedacht dat je zo makkelijk een lekkere zelfgemaakte Vietnamese phở kan opdienen. Zijn jullie wel eens in Vietnam geweest, en heb je daar dan ook phở gegeten?

Bekijk gerust ook onze andere soeprecepten!

Recepten als E-book
Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page