Blog Posts » Voedingsmiddelen »
Het is weer lente! De koudste dagen van januari en februari zijn voorbij en dat betekent dat we de eerste warme zonnestralen weer mogen verwelkomen: heerlijk! Het betekent ook dat het tijd is om je “groene vingers” aan het werk te zetten. Zelf thuis kruiden kweken biedt tal van voordelen. Je kunt er je gerechten een fantastische boost mee geven, je hoeft ze niet langer in de winkel te kopen en al die kruidenpotten en -bakken in de vensterbank, op het balkon of in de tuin zien er hartstikke leuk uit. Heet dat niet win-win-win?
Eén voordeel van het kweken van kruiden: je hebt hier geen (moes)tuin voor nodig zoals voor de meeste fruit- en groentesoorten, het kan gewoon binnen. Natuurlijk zijn niet alle soorten kruiden geschikt om binnen te kweken, maar je zult zien dat je al een heel eind kunt komen met deze soorten: basilicum, laurier, bieslook, koriander, venkel, citroengras, peterselie, rozemarijn, munt, salie en tijm. Best een hoop he? Maar hoe pak je het aan? Hieronder volgt een stappenplan zodat ook jij straks pesto met eigen gekweekte rozemarijn kunt serveren, yummie!
Stappenplan zelf thuis kruiden kweken
-
Aanschaffen kweekpotten en stekpotgrond
Het is natuurlijk van belang dat je iets hebt waarin je de kruiden gaat kweken. Dit kunnen speciale potten zijn die je bij een tuincentrum koopt, maar ook een oude koffiemok voldoet. Bovendien hoef je de verschillende kruiden niet allemaal in aparte potjes te laten groeien, één grotere bak werkt ook prima. Wees dus niet bang om een beetje creatief te zijn, tegenwoordig kun je overal leuke ideeën opdoen hoe je kruiden kunt kweken.
Koop een goede zak stekpotgrond in een tuincentrum. Dit is goede aarde om je kruiden in te stekken, zoals de naam al zegt.
-
Aanschaffen kruidenzaadjes
Zonder zaadjes geen planten, dus ga na met welke kruiden jij graag kookt en koop hiervan de zaden in een tuincentrum. Je kunt natuurlijk ook in de biologische winkel de biologische zaden kopen, ben je helemaal goed bezig!
-
Planten
Vul de bak of potten met stekpotgrond tot 2 à 3 cm onder de rand en maak het oppervlak glad. Verspreid de zaadjes over het oppervlak en zorg voor genoeg ruimte tussen de zaadjes zodat de kruiden straks niet te dicht op elkaar groeien. Dek de zaadjes af met een dunne laag stekpotgrond (2 tot 4 mm is al voldoende).
-
Afdekken
Geef de zaadjes een beetje water zodat de grond licht vochtig is. Let op: geef niet te veel water, dan kunnen de zaadjes verdrinken en zal er geen plantje uit groeien. Dek de pot of bak af met een glasplaat of plastic folie met kleine gaatjes erin en zet op een zonnige plek.
Na enkele dagen kun je de zaadjes al zien ontkiemen. Let op: ook nu blijf je de grond vochtig maar niet te nat houden. Afhankelijk van de kruidensoort kun je na enkele weken al genieten van je eigen kruiden, fantastisch. En als je ons programma al volgt, is het natuurlijk leuk als je een foto van jouw kruidentuintje in een reactie onder de post van deze blog op de Facebookpagina plaatst, zodat de anderen geïnspireerd raken en wellicht ook gaan beginnen met zelf thuis kruiden kweken!
Algemene tips zelf thuis kruiden kweken
Ben je tevreden met je zelf gekweekte kruiden? Wacht dan niet langer en bereid je kruidentuintje direct uit met nog meer lekkere smaakmakers.
Een voedingslijst op basis van jouw bloedwaarden
Lees meer...Blijvend afvallen? Zo stop je het jojo-effect!
Lees meer...Een gezond, fit en slank leven? Zorg voor je stofwisseling!
Lees meer...Overgewicht? Zo zet je voedsel weer om in energie!
Lees meer...Afvallen volhouden? Implementeer een levensstijl.
Lees meer...