Blog Posts » Voedingsmiddelen »
Tags: Gezondheid
In eerder verschenen blogs schreven we over de werking van ons afweersysteem, hoe belangrijk het is voor jouw gezondheid en welke rol antioxidanten hierin spelen. We gaven je tips hoe je een gezonde boost kunt geven aan je weerstand. Eén daarvan was gezond en gevarieerd eten, omdat je op die manier lekker veel antioxidanten binnenkrijgt. In deze blog geven we een overzicht van vitamine- en mineralenrijke producten die je hiervoor het beste kunt eten. Niets zo belangrijk als wat extra vitaminen voor het afweersysteem!
Vitaminen zijn voedselcomponenten die je als mens niet (voldoende) zelf aanmaakt, maar binnen moet krijgen via je voeding. Het is vandaag de dag echter best moeilijk om voldoende vitaminen binnen te krijgen. Zo zijn er tegenwoordig veel meer industriële voedingsmiddelen met maar weinig vitaminen, de magnetron of extreem verhitten doet het vitaminegehalte in voeding teniet en de intensieve landbouw draagt ook niet bepaald haar steentje bij in vitamineland. Daarnaast zijn er bepaalde voedingsmiddelen, zoals witte bloem, suiker en alcohol, die als het ware de vitaminen “roven” die we eigenlijk nodig hebben voor de natuurlijke opbouw van cellen in ons lichaam. Kortom, onze behoefte aan vitaminen is in de afgelopen decennia flink toegenomen – des te belangrijker dus dat je bewust bent van wat de essentiële vitamines voor je afweersysteem zijn.
Vitaminen voor het afweersysteem
Vitamine C
Vitamine C wordt beschouwd als een van de belangrijkste vitaminen in de verdediging van je lichaam tegen virussen, bacteriën, infecties en ziekten. Het dient echter niet alleen voor een goede weerstand, vitamine C zorgt ook voor de ijzeropname in je lichaam en de vorming van bindweefsel. En dat sluit aan bij de antioxidantfunctie van vitamine C: (onder meer) het behoud van gezonde cellen en weefsels. Alle weefsels die ons lichaam structuur en stevigheid geven, zoals je gewrichten, pezen, huid, spieren, botten en bindweefsel zijn afhankelijk van vitamine C.
Vitamine C komt in het hele lichaam voor, maar kan niet in grote hoeveelheden in je lichaam worden opgeslagen. Het is daarom van belang dat je dagelijks voldoende hiervan binnenkrijgt. Goede voedingsbronnen van vitamine C zijn citrusvruchten zoals sinaasappelen, grapefruit en citroen. Ook kiwi’s, aardbeien en bessen zijn fruitsoorten die rijk zijn aan vitamine C. Qua groente zit je goed met groene paprika’s, broccoli, kool en groene bladgroenten. Tip om de vitamine te behouden: kook kort in weinig water. Als laatste horen aardappelen en orgaanvlees (lever en nier) ook nog op de lijst. En wist je dat de antioxidanten in zomerfruit zorgen voor een elastische en jonge huid?
Vitamine D
Vitamine D is essentieel voor onze gezondheid, op heel veel fronten. Niet alleen voor sterke botten en tanden, ook speelt het een belangrijke rol als antioxidant in je afweersysteem, stofwisseling, bloeddruk, verouderingsprocessen en eventuele vermoeidheidsklachten. Er is tegenwoordig meer aandacht voor vitamine D omdat er door de jaren heen is geconstateerd dat vrijwel iedereen hier eigenlijk een tekort aan heeft. In Nederland kunnen we van grofweg eind april tot eind september vitamine D aanmaken als we elke dag een half uur in de volle zon zouden zitten met een onbedekte, niet-ingesmeerde huid. Dat is dus voor ontzettend veel mensen niet haalbaar.
Gelukkig zit vitamine D niet enkel in zonlicht, je vindt het ook terug in voedingsmiddelen als vette vis, zoals zalm, makreel en haring. Daarnaast zit het ook in vlees, eieren en boter. Goed om te weten is dat vitamine D een in vet oplosbare stof is en je dit het beste met vet erbij kan eten voor een goede opname in je lichaam. Je kunt echter niet voldoende vitamine D uit je voeding halen en daarom zijn supplementen als aanvulling vaak nodig. Zo is het bijvoorbeeld voor ouderen al standaard het advies om extra vitamine D te slikken.
Bovenal ondersteunt vitamine D de glucosestofwisseling door de regulatie van de insulinesecretie en insulinewerking te regelen. Diabetes type 2 patiënten hebben absoluut baat bij een goede dosis vitamine D: het zorgt voor een duidelijke daling van de bloedsuikerspiegel.
Vitamine E
Vitamine E is net als D oplosbaar in vet en kan worden opgeslagen in de lever en andere weefsels. Vitamine E is erg belangrijk als antioxidant: het beschermt je cellen, celwand, bloedbaan en weefsels. Vitamine E speelt ook een rol als celbeschermer tegen oxidatieve stress Daarnaast is het bekend dat vitamine E het verouderingsproces kan vertragen en schade door uv-straling kan helen (tot op zekere hoogte).
Vitamine E zit vooral in plantaardige voedingsmiddelen, zoals tarwekiemen, noten, zaden, volle granen, plantaardige olie en groene bladgroenten. Wanneer je deze producten te erg verhit, wordt de vitamine E afgebroken. Maar geen zorgen, tot nu toe is er nergens in Nederland een tekort aan vitamine E!
Zink
Zink mag dan geen vitamine zijn, dit mineraal is minstens zo belangrijk voor jouw lijf. Het wordt voor ontelbaar veel processen in je lichaam gebruikt en het is essentieel voor je immuunsysteem en de werking van antioxidanten. Een tekort aan zink kan al gauw leiden tot verschillende gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, huidklachten en een verhoogde kans op infecties. Zink voorkomt namelijk dat agressieve chemische verbindingen (zoals vrije radicalen) lichaamscellen beschadigen. Je hebt zink nodig om je huid en slijmvliezen gezond te houden, anders is de kans groot dat je makkelijker een griep oploopt.
Zink kan niet in je lichaam worden opgeslagen en daarom is het noodzakelijk om dit dagelijks met je voeding binnen te krijgen. Goede bronnen van zink zijn met name vlees, eieren, oesters en havervlokken. Maar ook linzen en erwten scoren hoog.
Zo, nu weet je precies welke vitaminen belangrijk zijn voor jouw gezondheid en waarom. Zorg ervoor dat al deze belangrijke voedingsstoffen voldoende in jouw maaltijden zitten, zodat je gezond en fit blijft. Je kunt op onze receptenpagina direct op zoek naar de lekkerste gerechten met voldoende vitaminen voor het afweersysteem!
Een voedingslijst op basis van jouw bloedwaarden
Lees meer...Blijvend afvallen? Zo stop je het jojo-effect!
Lees meer...Een gezond, fit en slank leven? Zorg voor je stofwisseling!
Lees meer...Overgewicht? Zo zet je voedsel weer om in energie!
Lees meer...Afvallen volhouden? Implementeer een levensstijl.
Lees meer...