4 tips voor een gezond afweersysteem

afweersysteem

Blog Posts » Gezonde levensstijl » 4 tips voor een gezond afweersysteem
Tags:

Het is je vast wel eens opgevallen dat wanneer de dagen kouder beginnen te worden in het begin van de herfst, steeds meer mensen beginnen te snotteren en last hebben van een (lichte) verkoudheid. Misschien ervaar jij dit zelf ook wel. Dit heeft alles te maken met je afweersysteem, ook wel immuunsysteem of weerstand genoemd. Benieuwd hoe het afweersysteem werkt en hoe jij het op een natuurlijke manier een gezonde boost kunt geven? In deze blog lees je alles over een gezond afweersysteem, let op!

De werking van een (gezond) afweersysteem

Het afweersysteem is eigenlijk een super slim systeem in ons lijf dat je beschermt tegen allerlei bedreigingen van buitenaf, zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Dit afweersysteem bevindt zich overal in je lichaam: onder andere in je huid, darmen, luchtwegen, bloed en lymfestelsel. Wanneer lichaamsvreemde bacteriën of virussen je lichaam binnenkomen, treedt het afweersysteem in werking. Je afweersysteem is niet gediend van deze indringers en begint direct met het opruimen hiervan. Je hebt het zelf niet door, maar dit gebeurt dag in dag uit. Pas wanneer je afweersysteem de indringer niet aankan, merk je dat: je wordt ziek. Dit betekent echter niet dat de strijd gestreden is. Je lichaam blijft hard bezig met het aanmaken van antistoffen om je uiteindelijk weer beter te maken én ervoor te zorgen dat je de volgende keer minder snel ziek wordt!

Verlaagde weerstand in de herfst en winter

Tijdens de herfst en winter is er meer aandacht voor onze weerstand. Gek is dat niet, want tijdens deze seizoenen ben je meer vatbaar voor griep of verkoudheid. Daar zijn verschillende redenen voor. De eerste is heel simpel: de meeste virussen gedijen beter in een kouder klimaat en overleven dan ook langer. Daarbij komt dat koude en droge lucht een ongunstig effect kunnen hebben op onze luchtwegen, waardoor de indringers zich hier gemakkelijker in kunnen nestelen. Tot slot zorgen de koude dagen ervoor dat we meer binnen zijn en vaker dicht tegen elkaar aankruipen. Meer lichaamscontact betekent een makkelijkere overdracht van bacteriën en virussen. Niet zo gek dus, dat je in de herfst vaak begint te snotteren…

Een gezond afweersysteem: geef je weerstand een boost

Om een beetje extra goed voor je weerstand te zorgen kun je de volgende tips toepassen om een gezond afweersysteem te krijgen:

  1. Neem voldoende rust en zorg voor regelmaat

    Een regelmatig leefpatroon is erg belangrijk voor je weerstand. Let er op dat je ’s avonds rond hetzelfde tijdstip gaat slapen en dat je voldoende slaapt. Wanneer je slaapt geef je je lichaam de tijd om te herstellen en weer op krachten te komen. Zo heeft je lichaam genoeg energie om eventuele binnendringers ervan langs te geven!

  2. Ontspan en stress niet te veel

    Stress heeft een negatieve invloed op je immuunsysteem. Bij stress geeft het lichaam prioriteit aan het zogenoemde ‘vlucht-vecht’ mechanisme. Adrenaline wordt aangemaakt om je spieren aan te spannen, je hartslag te verhogen en je ademhaling te versnellen zodat je het beste kunt vluchten voor de ‘gevaarlijke’ situatie. Vervolgens maakt je lichaam het hormoon cortisol aan, dit zorgt voor een stijgende bloedsuikerspiegel en een versnelde stofwisseling: om de stress aan te kunnen heb je namelijk meer brandstof nodig. Tegelijkertijd onderdrukt de cortisol je afweersysteem, want de stresssituatie overleven heeft op zo’n moment prioriteit boven het bestrijden van indringers. Heb je stress? Plan dan een moment in waarop je gaat ontspannen om zo je afweersysteem een handje te helpen.

  3. Eet gezond en gevarieerd

    Kies voor verschillende producten zodat je een breed scala aan voedingsstoffen binnenkrijgt en je lichaam met de minste moeite optimaal kan functioneren, zo blijft er veel energie over voor je afweersysteem om zijn werk te doen. Gunstige voedingsmiddelen die je afweersysteem een boost zullen geven zijn producten die vitamine A, C en/of E bevatten (appels, cranberries, shiitake). Ook zink (vlees en vis) en selenium (pompoenpitten en andere zaden) spelen een belangrijke rol. Als laatste kunnen ook medicinale planten je een handje helpen. Neem bijvoorbeeld gember en tijm, deze hebben een slijmoplossend effect. Eucalyptus(olie) verlicht het hoesten. Wees hier dus niet te zuinig mee!

  4. Blijf bewegen en ga naar buiten

    Ik weet dat het in de herfst nat en koud kan zijn en dat de gure winterdagen er voor zorgen dat je toch liever binnenblijft. Maar, laat je niet tegenhouden! De buitenlucht blijft ook in deze periode belangrijk voor je gezondheid. Maak bijvoorbeeld een fietstochtje of ga lekker wandelen in het bos. Zo ben je én actief én buiten.

Ben je al ziek?

Bovenstaande tips zijn bedoeld als voorzorgsmaatregelen, het zorgt niet voor genezing. Heb je al een flinke griep te pakken? Je afweersysteem zal alles op alles zetten om de ziekteverwekkers op te ruimen. Alle energie die je hebt zal je lijf in dit gevecht stoppen. Dit is ook de reden waarom je meestal niet zo’n trek hebt wanneer je goed ziek bent: hier ligt je prioriteit niet. Je lichaam zal alle energie in de afweer stoppen en stopt liever geen energie in bijvoorbeeld het verteren van voedsel. Slaap genoeg om je lichaam rust te geven en te herstellen. Zorg wel dat je voldoende vocht binnenkrijgt, drink veel. Vooral bouillon is goed om te drinken wanneer je ziek bent: hier zit namelijk ook zout in dat ervoor zorgt dat het vocht dat je inneemt ook wordt vastgehouden, zodat je niet uitdroogt.

De standaard medicijnen die je bij de apotheek kunt krijgen zijn echter vaak niet de meest geschikte en een natuurlijke weerstandversterker is dan toch de betere keuze. Al is het maar om er voor te zorgen dat je bij een volgende verkoudheid hier beter op voorbereid bent. Zo kun je met natuurlijke middelen indringers makkelijker verslaan en zelf een gezond afweersysteem opbouwen!

Heb je verdere interesse in het afweersysteem? Dan is onze blog over antioxidanten (antistoffen) en vrije radicalen (schadelijke stoffen) misschien wel iets voor jou. Hier leer je wat antioxidanten en vrije radicalen zijn, waar ze vandaan komen en wat hun functie is.

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page