Koolhydraten word je daar nou echt dik van?

koolhydraatarm eten

Blog Posts » Voeding & Jouw lichaam » Koolhydraten word je daar nou echt dik van?
Tags:

Koolhydraten… ze hebben een slechte reputatie: ze zeggen dat je er dik van wordt. Die slechte reputatie heeft ervoor gezorgd dat koolhydraatarme diëten populair zijn. Maar koolhydraten zijn hartstikke belangrijk, omdat je ze nodig hebt voor het leveren van energie. Die energie is nodig om je lichaam goed te laten werken. Vooral voor je hersenen is het super belangrijk, want die werken voornamelijk op deze brandstof. Hoe komt het dat er zo verschillend wordt gedacht over koolhydraten? Dat komt omdat je lichaam niet op alle koolhydraten hetzelfde reageert. In deze blog schrijven we wat de verschillen zijn en wat het verschil is voor je lichaam en de energie die je ervan krijgt. Als je het gelezen hebt, wil je alleen nog maar koolhydraten eten om je lichaam energie te geven! In ieder geval kun je nu bewust kiezen wat je wilt eten.

Hoe krijg je van koolhydraten energie?

Wellicht ken je het verhaal nog uit de biologieles, het verhaal over de fotosynthese: de plant maakt koolhydraten uit kooldioxide (uit de lucht) en water (uit de bodem). De groene bladeren van planten bevatten chlorofyl en met behulp van de zon, worden kooldioxide en water omgezet in zuurstof en glucose: energie. Een plant is het enige levende organisme op aarde dat zelf zijn voedsel kan maken! Wij hebben geen bladeren waar we energie kunnen maken. Wij halen onze energie uit koolhydraten. Maar dit gaat niet zomaar, onze spijsvertering moet heel wat stappen zetten om van de koolhydraten die we eten, energie te maken. Hoe lang je daar energie van krijgt, is afhankelijk van het soort koolhydraat dat je eet.

Welke soorten koolhydraten zijn er allemaal?

Zoals je vast wel weet zijn er meerdere soorten koolhydraten. Ze worden in verschillende soorten onderverdeeld, aan de hand van het aantal suikermoleculen dat ze bevatten. Zo zijn er eenvoudige-, dubbele- en meervoudige suikers. Juist omdat ons lichaam niet hetzelfde op de verschillende soorten koolhydraten reageert is het belangrijk om te weten in welke voedingsmiddelen je deze verschillende suikers kunt vinden. Daarom geven wij hieronder een korte opsomming:

  1. Enkelvoudige suikers (monosachariden)

  • Glucose en Fructose: groenten en fruit.
  • Galactose: is onderdeel van melksuiker.
  1. Dubbele suiker (disachariden)

  • Sucrose: tafelsuiker, bietsuiker, frisdrank en desserts.
  • Lactose: melk.
  • Maltose: bier.
  1. Meervoudige suiker (polysachariden)

  • Zetmeel: brood, peulvruchten, aardappelen en pasta, koekjes
  • Voedingsvezels: niet verteerbaar en cellulose: vezels uit groente, fruit, aardappelen en granen
  • Glycogeen: dierlijk: in de lever en spierweefsel

Elk soort heeft zijn eigen structuur. De enkelvoudige suiker heeft de meest simpele structuur en de meervoudige suikers zijn het meest complexe. De structuur bepaalt hoe je lichaam reageert op de koolhydraten.

Hoe reageert je lichaam op de verschillende koolhydraten?

De enkelvoudige koolhydraten kunnen door hun eenvoudige structuur gelijk door de darmwand heen worden opgenomen in het bloed. Het suikergehalte in het bloed stijgt hierdoor gelijk. De dubbele en meervoudige suikers hebben een complexere structuur. De darm moet ze eerst afbreken tot enkelvoudige suikers. Die enkelvoudige suikers kunnen dan in de bloedbaan worden opgenomen. Sommige meervoudige koolhydraten kunnen helemaal niet worden gesplitst. Ze leveren dan geen energie, maar ze zijn wel super waardevol. Het voedt de darmbacteriën, waardoor onze darmflora gezond blijft en we onze voeding goed kunnen opnemen en verteren. En dan is er nog een gedeelte van de vezels waar zelfs onze darmflora niets mee kan doen. Ook die zijn waardevol. Dit gedeelte is “bulk” voor de darminhoud en zorgt ervoor dat de stoelgang makkelijk gaat. Je ziet dat de meeste koolhydraten hartstikke waardevol zijn voor ons lichaam. Weglaten van koolhydraten is dus niet zo’n goed idee. De juiste koolhydraten eten wel!

Nog even voor de duidelijkheid: hoe korter of simpeler de structuur van de koolhydraten die je eet, hoe sneller de suikers worden opgenomen in het bloed. Het kost het lichaam in dat geval nauwelijks energie om de suikers op te nemen en je bloedsuikerspiegel stijgt direct. Het is belangrijk om dit te begrijpen, want hoe sneller je bloedsuikerspiegel na het eten stijgt, hoe korter de energie aanhoudt én hoe korter je een gevoel van verzadigd hebt.

Kies voor de koolhydraten die je niet dik maken, maar je juist een verzadigd gevoel geven

Hoe snel je bloedsuikerspiegel stijgt, hoe lang de energie aanhoudt én hoe lang je verzadigd blijft, hangt dus heel erg af van welke koolhydraten je eet. Het is belangrijk om koolhydraten te kiezen, die je bloedsuikerspiegel stabiel houden. De glycemische lading is een perfecte maat om je daarbij te helpen. Hoe hoger de glycemische lading, hoe sneller je bloedspiegel stijgt en hoe korter de duur dat je verzadigd bent. Als je koolhydraten met een lage glycemische lading eet, dan zal je lichaam moeten werken om de lange ketens af te breken. Je bloedsuikerspiegel zal dan minder snel stijgen. Als je die koolhydraten met een lage glycemische lading ook nog combineert met goede eiwitten en vetten, zal dat nog beter zijn voor je bloedsuikerspiegel. En als extraatje blijf je ook nog eens langer verzadigd!

Daarom geven we bij Metabolic Balance de voorkeur aan koolhydraten met lange ketens (een lage glycemische lading), zoals groenten en fruit,  volkoren roggeknäckebröd en havermout, zodat je lang verzadigd blijft na de maaltijd. Daarnaast zijn groenten en fruit  natuurlijk een essentieel onderdeel van een gezond voedingspatroon. Zij leveren vitamines, mineralen en secundaire plantenstoffen voor onze stofwisseling. Wil je meer weten over de glycemische lading, lees dan onze blog.

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page