Een lijst met gezonde koolhydraten

koolhydraatarm eten lijst

Blog Posts » Metabolic Balance » Onze methode » Een lijst met gezonde koolhydraten
Tags: , ,

Dat sla gezonder is dan een pizza dat weten we allemaal. Gezonder en daarnaast zorgt sla er voor dat je langer een verzadigd gevoel hebt. Maar hoe zit dat bij wortels en rozijnen? Zou het niet handig zijn als er lijst is, die weergeeft welke koolhydraten als “gezond” worden beschouwd en welke niet? Bij Metabolic Balance gebruiken wij hiervoor de glycemische lading, niet te verwarren met de glycemische index. Eén ander woordje, maar een enorm verschil in de keuze die je zult maken wat betreft koolhydraten.

Koolhydraten – hoe zit het ook alweer?

Voordat we een lijst met koolhydraten geven, herhalen we eerst nog even een de belangrijkste punten uit de koolhydraten blog:

Wat is de glycemische lading (GL): Het geeft aan hoe snel je bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van bepaalde voedingsmiddelen.

Waarom is dat belangrijk om te weten: Hoe hoger de glycemische lading, hoe sneller je bloedsuikerspiegel stijgt en hoe korter jij je verzadigd voelt. Wanneer je koolhydraten met een lage glycemische lading eet (en deze ook nog combineert met goede eiwitten en vetten), dan zal je lichaam moeten werken om de lange ketens af te breken en zal je bloedsuikerspiegel minder snel stijgen, waardoor je langer verzadigd blijft. En dat is wat we willen!

De koolhydraten lijst

Om langere tijd een verzadig gevoel te houden raden wij aan voor voedingsmiddelen te kiezen met een glycemische lading tot 10 (per 100 gram voedingsmiddel). Wil je weten welke voedingsmiddelen dat zijn? Raadpleeg dan deze lijst.

Note: de stijging van de bloedsuikerspiegel (en dus de GL waarde) wordt niet alleen bepaald door de soort koolhydraten, maar ook door de manier waarop de maaltijd is.

Nu vraag jij je natuurlijk af, hoe zorg ik dat ik dan mijn gehele maaltijd goed samenstel? Geen zorgen, in jouw Metabolic Balance plan hebben wij de hoeveelheden voedingsmiddelen aangegeven, zodat jij perfecte maaltijden kan samenstellen en de glycemische lading van je gehele maaltijd laag blijft.

Maar waarom dan eigenlijk niet die glycemische index?

Laten we direct met de deur in huis vallen. De glycemisch index (GI) van witbrood en watermeloen is nagenoeg gelijk, respectievelijk 70 en 72. Maar ook wortels hebben een hoge GI en zouden volgende de GI dus niet zo goed zijn om te eten. Dat klinkt niet helemaal logisch toch?

Om het verschil tussen GI en GL uit te leggen is een voorbeeld met een kleine berekening het makkelijkst:

Zoals we net zagen ligt de GI van witbrood (70) en watermeloen (72) dicht bij elkaar. Het aantal koolhydraten van deze twee is echter heel verschillend is. Witbrood bestaat namelijk voor 45% uit koolhydraten en watermeloen voor slechst 5%. Dat betekent dat witbrood maar liefst 11,1 x zoveel koolhydraten heeft als watermeloen, terwijl de GI gelijk is! Wat betekent dit nou precies? Om een gelijk effect te hebben op je bloedsuikerstijging zou je één kilo watermeloen moeten eten tegen 111 gram.

Voedingsmiddel GI Aandeel koolhydraten per 100 gram Hoeveelheid voedingsmiddel GL
Witbrood 70 45 111 31,5
Watermeloen 72 5 1000 3,6

En dat is precies de reden waarom wij niet naar de GI kijken, want de GI vergelijkt de koolhydraten van een voedingsmiddel met elkaar, zonder naar  de grammen te kijken. En dat maakt het lastig om de GI van voedingsmiddelen met elkaar te vergelijken.

Leuk weetje: Wist je dat de natuur er zelf voor zorgt dat de voeding van de egel net voor zijn winterslaap uit voedingsmiddelen met een hoge glycemische lading bestaat? Zo bouwt hij genoeg vet op, om de winter door te komen. Vind je het leuk om het verhaal van de egel te lezen, zie onze blog.

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page