Onze visie op afvallen en sporten + 6 tips

afvallen sporten

Blog Posts » Metabolic Balance » Onze methode » Onze visie op afvallen en sporten + 6 tips
Tags: , , ,

Wanneer je wilt afvallen denk je al gauw aan twee dingen: gezonde voeding en (meer) sporten en bewegen. Wat je eet is natuurlijk van belang in het afvalproces, daar is geen twijfel over mogelijk. Of sporten óók een positief effect heeft op je lichaamsgewicht is afhankelijk van het soort verbranding waarin je lijf zich bevindt. Zolang je nog niet in de vetverbranding zit, kun je beter rustig bewegen. Het zit ‘m in de kleine dingen en we geven je hiervoor graag wat tips! Daarna kun je zeker het sporten (weer) oppakken.

Sporten en bewegen, wanneer is dit gezond?

Heb jij overgewicht en kun je jezelf niet motiveren om te gaan sporten en bewegen? Daar is een hele natuurlijke verklaring voor. FOXA2 is het eiwit in je lichaam dat de drang om te bewegen stimuleert. Als je te zwaar bent heb je een relatief hoog insulinegehalte, wat de productie van dit eiwit blokkeert. Logisch dus dat wanneer je net met je nieuwe levensstijl begint, je nog niet direct de behoefte voelt om te gaan sporten. Wanneer je ondanks een te hoog insulinegehalte toch gaat sporten gebruikt je lichaam meer zuurstof en is er minder zuurstof over om vet te verbranden. Dit kost namelijk meer energie.

Feitje: om 1 gram vet te verbranden heb je 2 liter zuurstof nodig terwijl je voor het verbranden van 1 gram koolhydraten slechts 0,9 liter zuurstof nodig hebt.

Met als gevolg dat het lichaam over gaat op het verbranden van koolhydraten, omdat het minder zuurstof kost. En dat terwijl je juist het vet wil verbranden!

Bovendien geeft intensief sporten met overgewicht een te grote belasting op je botten en gewrichten wat kan leiden tot chronische blessures en problemen. Hoe goed je intenties ook zijn, het kan zijn dat je er alleen maar meer mee kapot maakt. Zodra jouw insulinegehalte weer op normaal niveau is, door het in balans brengen van jouw stofwisseling, zal de productieblokkade van het FOXA2 eiwit pas worden opgeheven.

Wacht dus nog even met cardio oefeningen zoals hardlopen, spinnen, de crosstrainer en het naar de sportschool gaan. Je zult dan vanzelf de behoefte voelen om meer te gaan bewegen. Tot die tijd is het belangrijk voor je gezondheid om te bewegen op lage intensiteit.

Tips voor sporten en bewegen op lage intensiteit

Wij geven je hieronder een zestal simpele tips zodat je met kleine veranderingen in je levensstijl meer kunt sporten en bewegen op lage intensiteit. Dan kan ook een kantoorbaan niet langer een excuus zijn! Komt ‘ie:

  1. Neem vaker de fiets in plaats van de auto of het openbaar vervoer. Of, als dit niet mogelijk is, stap een halte eerder uit de bus en loop het laatste deel. Een half uur wandelen per dag maakt al een aanzienlijk verschil. Of je nu naar je werk gaat, de kinderen naar school brengt of boodschappen doet, overal is wat beweging te winnen.
  2. Voer bepaalde activiteiten voortaan staand of lopend uit, zoals bellen. Verplaats dat kopje thee met vriendinnen op de bank eens naar het park: loop erheen en neem een thermoskan met thee mee. Zo haal je gelijk een frisse neus!
  3. Heb je een zittend-beroep? Sta wat vaker op van je stoel. Je zit namelijk al snel uren achter elkaar zonder enige beweging. Er bestaan tegenwoordig hele handige sta-bureaus, die je kunt verstellen van zithoogte naar stahoogte. Als je dit niet hebt kun je een briefje op je bureau leggen dat je er aan wordt herinnerd elk half uur of uur op te staan en een korte oefening te doen: rek je even helemaal uit, spring 10 keer rustig op en neer, loop naar beneden om de krant te halen als je thuis werkt, of loop door de gang om te zien of je collega’s er allemaal zijn. Dit is belangrijk voor allerlei functies in je lichaam, waaronder de spier- en hersenfuncties. Een interessant en duidelijk verhaal hierover bekijk je via deze link.
  4. Ben je op je werk en heb je zin in thee of koffie? Kijk dan of er ook een koffiemachine op een andere verdieping staat, elke extra trap op en af is meegenomen!
  5. Maak een wandeling in de lunchpauze, alleen of gezellig met je collega’s. 20 tot 30 minuten beweging tussen je werktaken door is ook nog eens goed voor je productiviteit.
  6. Zijn bovenstaande tips voor jou echt niet haalbaar? Dan doe je er zeker goed aan om standaard na (of voor) het eten een avondwandeling te maken. Zo sluit je de dag op een gezonde manier af en het is ook nog eens goed voor de vertering van je maaltijd.

Al deze kleine acties lijken misschien op het eerste gezicht niet veel zoden aan de dijk te zetten, wanneer je deze echter consequent toepast kan het zeker een groot verschil maken!

Intensiever sporten (weer) oppakken

Het kan zo zes tot acht weken duren na de start van Metabolic Balance voordat jouw lijf gereset is en voldoende hersteld om weer intensiever te gaan bewegen. Neem hier dus ook de tijd voor, overhaast het niet en vraag je begeleider om advies wanneer je twijfelt of je er al klaar voor bent. Een handige manier om te checken of je voldoende bent hersteld en je in de vetverbranding zit, is het sporten op een nuchtere maag, bijvoorbeeld net voor de lunch of het avondeten. Wanneer jij na het sporten en bewegen niet direct honger krijgt, zit je lichaam in de vetverbranding, mooi! Ervaar je wel honger? Ga dan eerst voor jezelf na of dit voortkomt uit gewoonte of dat je misschien toch nog bezig bent met het verbranden van koolhydraten. Dan is het misschien beter om een stapje terug te doen.

Heb je behoefte om intensiever te gaan bewegen maar vind je de stap naar de sportschool nog te groot? Onderzoek dan eerst welke vorm van bewegen jij leuk zou vinden. Een teamsport of losse oefeningen in groepsverband kan hartstikke leuk zijn. Of sporten samen met een vriendin. Dan kan je meteen lekker bijpraten en elkaar oppeppen als het even niet meezit. Deze manieren zullen je helpen om meer plezier in het sporten te krijgen. Dus, wanneer trek jij je sportschoenen weer aan?

Houd onze website in de gaten voor nog meer sport- en bewegingsadvies: volgende week verschijnt er een blog over de gezondheidsvoordelen van wandelen en fietsen.

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page