Vetten hebben ontelbaar functies in ons lichaam

vetten

Blog Posts » Voeding & Jouw lichaam » Vetten hebben ontelbaar functies in ons lichaam
Tags:

Nog niet zo lang geleden werd er gezegd dat vetten slecht voor je zijn. Nu weten we dat vetten super belangrijk zijn en dat er goede en slechte vetten zijn. Vetten hebben ontelbare functies in ons lichaam. Ze zorgen dat ons lichaam en onze cellen soepel blijven, dat we warm blijven, tegen een stootje kunnen, dat we goed kunnen blijven denken en reageren en vetten geven ons energie. Nieuwsgierig? Lees dan deze blog.

Waar zitten die vetten dan in ons lichaam?

Nou ja, we hebben het nu niet over onze buik, dat weten we allemaal wel dat daar vet zit.  Maar weet je dat elke cel in je lichaam een celwand heeft die uit vet bestaat? Je hebt ongeveer 60 miljard cellen in je lichaam (als je 75 kilo weegt), dus dan kun je wel nagaan hoe belangrijk vet is! Elke wand van de cellen in je lichaam bestaat uit een dubbele vetlaag. Dit zorgt ervoor dat de celwanden flexibel zijn, zodat de cel kan groeien en voedings- en afvalstoffen kan doorlaten.

Op naar nummer 2: het vet dat om je organen zit. Hier werkt het vet als een schokdemper, het vangt de klappen op als je valt of ergens tegenaan stoot. Daarnaast zorgt het vetlaagje tussen je gewrichten en je spieren dat je lekker gesmeerd (lees soepel) loopt!

De volgende: onze zenuwen en hersenen, deze bestaan voor 80% uit vet! Als ze uit zoveel vet bestaan moeten vetten wel belangrijk zijn, toch? Zenuwen geven signalen door aan je hersenen. Bijvoorbeeld als jij je hand brandt aan een kachel. Er moeten dan heel snel signalen worden doorgegeven aan de hersenen. Door de hersenen weet je dat het heet is en dat jij je hand moet terugtrekken. Hierdoor verbrand jij je hand niet! Het vet dat om de zenuwen zit, de zogenaamde myelineschede, zorgt ervoor dat het signaal heel snel bij je hersenen komt. Daardoor kun je snel je hand van de kachel halen! Als die vetlaag beschadigd is, gaat het signaal veel trager en zou jij je hand kunnen verbranden. Maar eigenlijk alles in je lichaam wordt op die manier bestuurd: lopen, eten, denken… Super belangrijk!

Nog een stof die onterecht een slechte naam heeft: cholesterol. Weet je dat cholesterol een vetachtige stof is? Het ziet er wel heel anders uit dan het gewone vet in ons lichaam, maar het valt onder de vetten. Cholesterol is echt onmisbaar en wordt voor het grootste deel (ongeveer 80%) door ons lichaam zelf aangemaakt. Dat zal dan ook wel niet voor niets zijn, hè? Klopt. Cholesterol is de basis voor hormonen, gal en vitamine D. Er is zoveel over cholesterol te schrijven, dat we daar een aparte blog over schrijven.

En als je de vitamineblog al hebt gelezen dan weet je dat vet belangrijk is voor het opnemen van de vetoplosbare vitaminen. Dat vitaminen belangrijk zijn dat weten we allemaal. Wil je hier toch nog wat meer over lezen, lees dan de vitamine blog.

Vetten zijn ook onderdeel van een goede reactie op indringers en goede vetten zorgen ervoor dat de ontsteking snel wordt opgeruimd.

En dan nog de allerbekendste functie van vet, die ken je waarschijnlijk wel:  de warmte- en koude isolatie. Door het vet blijf je lekker warm als het koud is.

Last but not least, de essentiële vetzuren leveren je veel brandstof. Als je vetten verbrandt krijg je meer energie dan als je koolhydraten verbrandt! Daarom is het goed als je stofwisseling niet alleen op koolhydraten loopt, maar op vet. Wanneer je meer energie nodig hebt, dan je op dat moment eet, wordt het vet uit je vetcellen gehaald. Dan word je een vetverbrander en dat betekent dat je niet steeds koolhydraten (lees snacks) nodig hebt om je goed en energiek te voelen. Het vet dat je lichaam heeft opgeslagen wordt gebruikt voor de energie! Wist je dat je ook ’s nachts vetten gebruikt? Trouwens, ook als je een marathon loopt…

Wil je meer weten over hoe je een vetverbrander wordt, lees dan onze blog over de egel.

Zo, dat was een heel verhaal en dit was nog niet alles, maar ik wil je dan ook echt overtuigen dat vet super belangrijk is! Helaas is het niet zo dat alle soorten vet even goed zijn voor deze belangrijke functies. Wil je weten welke vetten goed zijn voor jouw lichaam, lees dan onze blog over de verschillende soorten vetten.

 

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page