Blog Posts » Voeding & Jouw lichaam »
Een etiket van een product kan behoorlijk wat verwarring veroorzaken. Het is dus goed om te weten hoe je deze etiketten het beste kunt lezen als je een gezonde levensstijl wilt implementeren. In deze blog geven wij jou meerdere tips. Want hoe lees je zo’n etiket en wat wil je vermijden?
1. Begin bij de ingrediënten
Er staat zoveel informatie op een etiket. Waar moet je beginnen? Allereerst is het in ieder geval belangrijk dat je de ingrediënten leest en niet het voedingswaarde overzicht.
2. De gezonde ingrediënten wil je boven aan de lijst terugvinden
Afhankelijk van het soort voeding dat je kiest, kan een etiket met ingrediënten behoorlijk lang zijn. Het is goed om te weten dat de ingrediënten van een product in een specifieke volgorde staan vermeld op de verpakking. Het ingrediënt waar het meeste van in het product is verwerkt (belangrijk), wordt altijd als eerste genoemd. Daarna wordt de lijst compleet gemaakt met de overige ingrediënten (minder belangrijk). Dat betekent dat je juist die gezonde ingrediënten bovenaan de lijst wilt tegenkomen. Daarnaast kun je er ook van uitgegaan dat des te langer de lijst met ingrediënten, des te ongezonder het product uiteindelijk is.
3. Kies voor de juiste hoeveelheid eiwitten en vetten
Op een etiket van een product staan ook de vetten en eiwitten vermeld. Belangrijk, want heb je al een goede eiwitportie voor je maaltijd, dan wil je misschien kiezen voor een product met weinig eiwit. De eiwitten per product kun je terugvinden in de ingrediëntenlijst. Heb je wat meer verzadiging nodig en wil je daaorm kiezen voor wat extra vet? Let dan op het vetpercentage (ingrediëntenlijst). Transvetten wil je eigenlijk altijd vermijden en vind je vooral terug in bewerkt voedsel (ingrediëntenlijst).
4. Vergelijk de voedingswaarde van producten
Dit kun je gemakkelijk zelf doen. De fabrikant is namelijk verplicht om de voedingswaarde per 100 gram of 100 milliliter weer te geven op het etiket. Hou de voedingswaarde van verschillende producten naast elkaar om een vergelijking te kunnen maken.
Soms zie je ook dat een fabrikant de voedingswaarde per portie weergeeft. Deze vergelijking raden wij af, want nou is portiegrootte wel weer heel afhankelijk van je voedingsplan en behoefte, dus dat is iets lastiger rekenen. Bovendien wordt als portiegrootte vaak rekening gehouden met de richtlijnen van het voedingscentrum en dat is niet zoals ons voedingsplan wordt berekend.
5. Wat je liever niet wilt lezen op een voedseletiket
Er zijn een aantal ingrediënten die je liever niét wilt tegenkomen op het etiket. Dit geldt zowel voor bewerkt als onbewerkt voedsel. Zeker niet als je kiest voor een gezonde levensstijl en zo gezond mogelijk wilt eten.
Liever niet:
Het zijn allemaal goedgekeurde hulpstoffen die aan een voedingsmiddel mogen worden toegevoegd. Deze hulpstoffen hebben veel verschillende functies. Ze zorgen bijvoorbeeld voor een mooiere kleur, betere smaak, langere houdbaarheid. Ze gaan schimmels, bacteriën en gisten tegen, of zorgen dat de bewerkte voedingsmiddelen bij elkaar blijven en goed mengen en glad zijn.
Maar over het algemeen geldt: hoe minder bewerkingen voedsel heeft ondergaan hoe beter. Kies daarom voor onbewerkte producten. Dan blijven voedingsstoffen beter bewaard en heb je een mooi zuiver product.
Liever wel:
-
- Zuivelproducten: kies voor vol. Let op, soms gaat het om een halfvol product waar room aan is toegevoegd.
- Kazen: neem een kaas die afkomstig is van één diersoort. Zo heb je te maken met één soort eiwit.
- Kokosolie: kies voor pure kokosolie uit een glazen pot die zo min mogelijk is bewerkt, dus niet is ontgeurd of ontkleurd. Dat is wel zo natuurlijk.
- Let op, ook al zou je denken dat azijn een onbewerkt product is. Vaak komen er toch E-nummers of suikers in voor.
6. Trap niet in valse claims op een etiket
Een productetiket kan behoorlijk wat verkeerde beweringen, claims en uitspraken bevatten. Deze loze woorden kun je dus maar beter zo snel mogelijk vergeten. Hoe gek het ook klinkt, ondanks dat de bewerkingen verkeerd zijn, is het fabrikanten toegestaan om deze beweringen te gebruiken zonder dat daar uitleg voor nodig is. We hebben de meest voorkomende loze woorden voor je op een rij gezet, zodat je ze herkent:
-
- Vers: deze claim betekent niet dat het product nét vers is bereid. Zelfs producten die jarenlang houdbaar zijn dragen soms een etiket met “vers”.
- Ambachtelijk of volgens traditioneel recept: deze uitspraak betekent niet dat de producten met de hand zijn gemaakt of geen toevoegingen bevatten.
- Natuurlijk: als een etiket van een product het woord “natuurlijk: bevat, dan betekent dit niet dat het product geen E-nummers of toevoegingen heeft.
- Verbeterde receptuur: dit betekent niet dat een product ineens gezond(er) is. Kijk goed na of de verbeterde versie nog steeds is wat jij wilt.
- Light: houdt niet in dat het product gezonder is.
- Geen toegevoegde suiker: betekent niet dat het product geen suiker bevat. Veel voedingsmiddelen hebben van nature suiker en als het product wordt bewerkt (bijvoorbeeld geperst tot sap) zit er nog steeds (en relatief meer) suiker in.
- Glutenvrij: dit houdt niet in dat het product goed of beter voor je is. Glutenvrij heeft alleen bewezen gezondheidsvoordelen wanneer je hinder ondervindt van coeliakie of glutenintolerantie.
Tip! Staat er op het etiket iets vermeld wat jouw oma niet zou herkennen? Vermijd deze producten dan. Op deze manier leer je zo puur en gezond mogelijk te eten.
Wat is ons advies?
- Eet het liefst zo puur en onbewerkt mogelijk. Dit is niet zo moeilijk als het lijkt. Je zou al je inkopen kunnen doen bij lokale winkels. Zoals de slager of bakker of biologische (lokale) winkel. Zij kunnen je precies vertellen hoe het product is gemaakt en welke ingrediënten er zijn gebruikt.Voor vlees en vis geldt: hoe meer het dier heeft bewogen en zijn natuurlijke voeding (prooi) heeft gegeten, hoe voedzamer het stukje vlees of vis is.Af en toe gerookte kip van de poelier of gerookte zalm van de visboer mag gerust. Zij weten namelijk precies op welke manier het product is bereid. Dit voedsel is altijd puurder dan producten uit de supermarkt die wél conserveringsmiddelen bevatten. Kies bij voorkeur in ieder geval voor een gerookt product zonder suiker.
- Ben je een liefhebber van knäckebröd? Controleer dan of het product alleen rogge bevat. Roggebrood mag al roggebrood heten, al wordt er ook tarwe in verwerkt. Let dus goed op de ingrediëntenlijst van het etiket. Roggeknäckebröd kun je goed in de supermarkt vinden. Voor het echte roggebrood moet je meestal naar een biologische winkel. Zelf maken kan natuurlijk ook.
- Er zijn producten waarbij je niet op de ingrediëntenlijst hoeft te letten. Het gaat dan bijvoorbeeld om groenten, fruit, sla en eieren. Ook als je graag noten en zaden, paddenstoelen en kruiden eet kun je dit overslaan.
Dit alles wil natuurlijk niet zeggen dat je nooit bewerkt voedsel mag eten. Hoe beter je voor je lichaam hebt gezorgd, hoe makkelijker het lichaam de onnatuurlijke zaken kan ontgiften en hoe beter jij je blijft voelen!
Een voedingslijst op basis van jouw bloedwaarden
Lees meer...Blijvend afvallen? Zo stop je het jojo-effect!
Lees meer...Een gezond, fit en slank leven? Zorg voor je stofwisseling!
Lees meer...Overgewicht? Zo zet je voedsel weer om in energie!
Lees meer...Afvallen volhouden? Implementeer een levensstijl.
Lees meer...